Wanneer je werkzaam bent als freelancer, ben jij in het bezit van een btw-id en dat betekent dat je belasting moet afdragen aan de Belastingdienst.

Voor alle uren die jij hebt gewerkt ontvang jij 21% btw van de opdrachtgever, bovenop het uurtarief en dit draag je af bij de omzetbelasting, ofwel btw-aangifte. Je doet de btw-aangifte ieder kwartaal, dus vier keer per jaar. Let op: maak je gebruik van de kleine ondernemingsregeling (KOR)? Dan hoef je geen btw-aangifte te doen.

Deal: Speciaal voor zzp’ers van YoungOnes: voor iedereen die het Basis-pakket kiest (29,99 per maand) doet ToPay gratis de aangifte inkomstenbelasting van 2022 (t.w.v. 650 euro).

Bij jouw eerste btw-aangifte, krijg je vanuit de Belastingdienst de aangifte per post toegestuurd. Je ontvangt dan vier brieven:

1. | Een brief met inloggegevens.

2. | Een brief met je wachtwoord.

3. | Een brief met toelichting of je belastingplichtig bent.

4. | Een brief met aangiftetijdvakken. Deze informatie heb je nodig voor de zakelijk/ondernemers omgeving van de Belastingdienst. Via jouw persoonlijke pagina doe je de btw-aangifte.

Om jou een handje te helpen hebben wij een whitepaper geschreven waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.