Alle freelancers in Nederland hebben in de maand oktober 2019 een brief van de Belastingdienst ontvangen met een nieuw btw-nummer, genaamd het btw-identificatienummer (btw-id). Dit nieuwe btw-nummer is een stuk minder fraudegevoelig omdat jouw BSN hierin niet meer verwerkt is. Vanaf januari 2020 dien je je nieuwe btw-id te gebruiken op je facturen. Je kunt je nieuwe btw-id invullen via de app, door het in te vullen bij het kopje zakelijke gegevens.

Gooi je oude btw-nummer niet weg! Je nieuwe btw-id gebruik je vanaf 2020 voor alle communicatie naar de buitenwereld. Alleen voor de Belastingdienst en voor de omzetbelasting (btw-aangifte) gebruik je nog wel je 'oude btw-nummer'. Deze heet vanaf nu omzetbelastingnummer.

Vanaf 2020 werk je dus met twee btw-nummers;

• Het btw-identificatienummer (je nieuwe btw-id) | Dit nummer gebruik je in al je communicatie naar de buitenwereld en dient vermeld te staan op al je facturen.
  • Het omzetbelastingnummer (je oude btw-nummer) | Je gebruikt dit nummer alleen nog bij je aangiftes en in je communicatie met de Belastingdienst.

Wil je meer weten over het nieuwe btw-nummer? Leer er hier meer over!